top of page

תחומי הטיפול שלי

אני מטפלת בילדים עם קשיי היגוי, שפה ותקשורת (ASD) לרבות עם ילדים על הספקטרום האוטיסטי שלהם גם קשיי שפה והיגוי. 

היגוי

תחום ההיגוי מתייחס למובנות הדיבור. כאשר ילד לא מובן על ידי סביבתו יכולים להיות לכך מספר גורמים. לפעמים מדובר בצליל מסוים שאותו הילד מתקשה להגות, למשל ר' או ש'. לפעמים מדובר בקושי כללי יותר בקשר למבנה המילה, למשל ילד שמבטא רק חלקי מילים או מחליף צלילים בתוך המילה. יש לזכור שלא מצפים שילדים צעירים בתהליך רכישת השפה ירכשו את כל הצלילים ואת כל מבנה המילה . לכן הגיוני שילד בן שנתיים לא יצליח להגות מילים ארוכות באופן מלא וכן שישנם צלילים שמצפים שיירכשו עד גיל מסוים, למשל ר' עד גיל 4, ש' עד גיל 6.

בכל מקרה אנו מצפים שילד בגיל 3 יהיה מובן לרוב לסביבתו  גם אם חסר לו צליל מסוים.

יש מקום לבדוק האם שיבושי ההיגוי תואמים לגיל והאם יש מקום לטיפול. בכל אופן, אם מובנות הדיבור של ילדכם מדאיגה אתכם, כדאי לבצע בדיקת שמיעה ולפנות לאבחון של קלינאית תקשורת. 

שפה

שפה נרכשת לכל אורך חיינו. בגיל הרך ילדים רוכשים את אבני הבניין. נצפה למילים ראשונות בסביבות גיל שנה עד שנה וחצי ולצירופי מילים בסביבות גיל שנתיים. גם במקרה של עיכוב בתחום השפה מומלץ לגשת לבדיקת שמיעה ולפנות לאבחון ובמידת הצורך טיפול.

בגילאים המאוחרים יותר הקשיים השפתיים יכולים להתבטא בתחומים שונים, למשל: אוצר מילים מצומצם, קושי בהרכבת משפטים מורכבים, קושי בהטיית פעלים, קושי בהמללת סיפור ובהסבר מורכב. הכל בהתאם לגיל הילד והיכולות המצופות בגיל זה. במקרה ויש חשד  לקושי יש לפנות לאבחון ובמידת הצורך טיפול.

תקשורת

תחום התקשורת מתייחס ליכולות תקשורתיות לא מילוליות שאותן אנו מצפים לראות כבר בשנה הראשונה לחיים. למשל, יצירת קשר עין ושימוש במחוות (כגון הצבעה). בגילאים המאוחרים יותר קושי בתחום התקשורת יכול להתבטא בשמירה על תור, כישורי שיח, הבנת האחר ושאר כישורים חברתיים המתאימים לגיל. 

צורך בטיפול בתחום זה מופיע בדרך כלל לאחר שהילד אובחן כנמצא על הספקטרום האוטיסטי (על ידי רופא/פסיכולוג התפתחותי), אך לפעמים גם ילדים עם קושי ראשוני בתחום אחר כגון שפה או קשב וריכוז יזדקקו לטיפול בתחום התקשורת. 

במידה ואתם לא בטוחים האם כדאי לפנות לאבחון או טיפול ניתן להתייעץ  טלפונית או במייל. 

bottom of page